TALLER DE PANELLETS


El treball de les tradicions populars, de les festes i celebracions típiques de cada regió ens ajuda a l'hora de treballar la orientació temporal. Per això, un cop més, hem fet el taller de panellets per poder gaudir d'una bona Castanyada!


També perquè ens agraden molt els tallers de cuina i els dolços.. i no ens podem saltar cap oportunitat per poder-ne menjar uns quants.




Vàrem estar fent panellets tot el dia!


A la tarda, els residents de l'entresòl van fer els panellets de pinyons, ametlles i cafè, que són els més complicats!


Al matí, tant a la 1ª, 2ª com a la 7ª planta, van fer els panellets de coco i els de xocolata, que a nivell motriu no tenen tanta dificultat. No només van fer panellets... també van tastar algun pedaç de massapà!



Fent aquests tipus d'activitats també reforcem el sentiment d'utilitat, s'orienten temporalment a l'hora que senten que formen part d'una comunitat i fan l'espai més acollidor perquè són tasques de la llar que fa temps que no desenvolupen. Com les famílies estan convidades i la seva ajuda sempre és molt benvinguda, la sensació d'estar a casa fent dolços és molt natural. Al dia següent se'ls van poder menjar i tots deien que els havien fet ells. Que estaven Boníssims!


LA TRADICIÓ: Per Tots Sants els campaners havien de tocar a difunts tota la nit per tal que ningú no s’oblidés de resar per les ànimes del purgatori i pels fidels difunts. A la mitjanit veïns i feligresos s’apropaven a l’església i compartien amb els campaners fruits secs, galetes, dolços i vi dolç. D’aquest origen se n’ha derivat La Castanyada, festa en la qual es consumeixen aquests dolços anomenats panellets i les castanyes cuites a la brasa del carbó o al forn.
Actualment els panellets han esdevingut productes molt populars consumits per totes les classes socials. Ja el 1807, segons explica el Baró de Maldà, eren molt populars i es venien al carrer; antigament es venien panellets i castanyes en unes parades situades al carrer de l’Hospital de Barcelona.
Avui en dia els panellets es compren a la pastisseria o es fan a casa, i es fa una festa per gaudir en família o amics d’aquests productes de tardor.

Comentaris

  1. Molt maco el taller de panellets. Moltes gràcies per la tasca que porteu a terme tots els treballadors de la residencia.
    Us seguim molt atentament desde aquest bloc tan i tan ben parit.
    Xavier Borrull (fill de la Roser)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs moltes gràcies! El blog comporta molta feina extra que no es veu però que s'ha de fer. Si ens seguiu i us serveix per poder seguir tot el que fem, ja estem complint el nostre objectiu!

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada