ESTIMULACIÓ COGNITIVA (EL PENJAT)

La setmana passada a una de les sessions d'estimulació cognitiva vam jugar al "penjat". La única cosa que diferencia el joc original de la nostra versió adaptada és que no es penja ningú, i que podem dir tantes lletres com vulguem. Quan vam recordar les regles del joc, tots els residents van seure mirant la pissarra i vam començar. Primera paraula que hem d'endevinar: animal marí amb 7 lletres __ __ __ __ __ __ __
Tots els avis comencen a dir lletres: "la M". Molt bé, ja en tenim una
 __ __ __ __ M__ __.

Continuem: "La S" Oh, aquesta no hi és. Per recordar le lletres incorrectes que hem anat dient, les anem apuntant a la pissarra.
Seguim: "La A". Molt bona!! __ A__ A M A__
Ara ja sembla més fàcil. Estem tots molt atents i anem dient lletres fins que trobem la paraula: CALAMAR.

Aquesta ha sigut fàcil. Així que ara demanem la col·laboració d'un participant. El senyor Joan ens diu una paraula per  a que els companys la trobin: REDONDEZ. Déu ni do!! La pista és "geometria". En Joan es mossega la llengua per no donar pistes i la resta comencen a dir lletres per tal d'encertar les correctes. Però els nostres residents hi posen força atenció amb totes les parules, fins que ja les tenen. En acabar cada paraula, sembla que ens surt fum del cap... Però és molt gratificant i divertit. Quan més difícil és la paraula més satisfacori resulta trobar-la.
Al començament i en acabar la sessió fem cinc cèntims de la utilitat d'aquest exercici. Així millorem l'accès el lèxic a través d'estimular l'atenció, el llenguatge i la memòria.

Proveu de fer-ho a casa. En primer lloc us donem les pistes en català:

Pista: Instrument musical
 __ __ __ __ A__ __ A
No hi ha la E

Pista: Està al cel
 __ Ú__ __ __
No hi ha la I

Pista: Ens orienta
 __ __ L L__ __ __ __
No hi són la M ni la S

I ara us en passem unes altres, però aquesta vegada en castellà:

Pista: En panadería
__ __ V__ __ U__ __
No están la R ni la O.

Pista: Condimento
__ __ M__ N__ __ N
No está la A ni la I

Pista: Ciudad europea
__ __ __ Í __
No está la O ni la M


 



Comentaris