XERRADA - TALLER: COLESTEROL, HIPERTENSIÓ I DIABETIS

Ens remuntarem a l'última setmana de novembre per explicar-vos que vàrem fer una xerrada-taller sobre les causes i riscos del colesterol, la diabetis i la hipertensió.

  • TENSIÓ ARTERIAL : És un dels factors de risc més importants. Fa uns mesos i degut al seu augment vam modificar els menús i vam iniciar una dieta asòdica. Durant aquest temps la majoria de persones han millorat la seva tensió i inclòs han deixat de prendre medicació. 
  • DIABETIS: És una malaltia crònica que es caracteritza pels nivells elevats de sucre en sang i pot perjudicar artèries i alguns òrgans.
  • COLESTEROL: En tenim dos tipus: el primer és el colesterol bo o HDL, que el produeix l'organisme de forma natural i és necessari per ajudar a sintetitzar el colesterol dolent. El segon tipus és el dolent o LDL, que s’acumula en les parets de les artèries i dificulta el trànsit d’oxigen a través de la sang, dificultant el treball del cor i del cervell. L’acumulació d’aquest greix en els vasos sanguinis provoca l'arteriosclerosis i  la possibilitat de patir un infart i malalties cardiovasculars com els ictus.

Amb aquesta xerrada, volíem conscienciar als residents de la importància de la bona alimentació. L'objectiu fixat era reduir les xifres de colesterol ja que desprès de realitzar analítiques de rutina vam veure que molts residents mantenien les xifres de colesterol elevades.

A les 11 del matí molts dels nostres avis omplien la sala de l'entresòl, on estaven convocats.
La primera part de la xerrada la va fer la Dra. Ardíaca i va ser més de caire teòric. Primer va fer una explicació de la importància que tenia l’alimentació en geriatria i  va parlar de les tres malalties que podem controlar amb la dieta i que moltes de les persones que viuen en la residència pateixen.

La segona a intervenir, va ser la Imma, (Responsable Higiènico-Sanitària), que ens va explicar en què consisteix  una bona alimentació i quins canvis faria en la dieta de la residència:
  • S’han revisat tots els menús i s’han modificat alguns plats
  • S'han retirat la majoria dels fregits, els greixos i els aliments rics en sucres
  • S’augmenta el consum de fruites, verdures, fibres i llegums
  • Es continua amb una dieta asòdica. Aquelles persones que no són hipertenses poden prendre una mica de sal. Molts dels residents s’han comprat la seva pròpia sal d'herbes que poden prendre sense cap tipus de problema; es diu "herbamare" i es pot comprar a les farmàcies i herboristeries
  • S’han modificat els esmorzars: la pastisseria només es donarà els dilluns i divendres encara que es mantindrà el postre casolà dels dijous i el pastís dels diumenges

Per finalitzar l'Elisa (psicòloga) i la Merxe (educadora social), van dirigir una unitat didàctica pràctica on participaren tots els residents. Per començar necessitàvem un primer voluntari: el senyor Miquel es va posar a ordenar unes targetes amb diferents grups d'aliments: les fruites i verdures s'han de consumir més sovint que la carn o els ous. En Miquel també ens va anar donant bons consells: no prendre alcohol, alternar el consum de peix i carn... 








Quan això ja estava, van participar molts més voluntaris: uns anaven traient aliments d'una caixa i la Dora els anava enganxant a la nostra piràmide nutricional particular.





 Però si voleu saber més, a continuació us fem un petit resum o podeu preguntar a qualsevol dels assistents i us diran les conclusions per tenir aquestes malalties controlades:
- Analítiques i control mèdic.
- Control de la dieta: evitar greixos i bolleria, i consumir més fruita i verdura.
- Fer exercici: cada dia a la residència es fan vàries sessions de gimnàstica. 



Aquí teniu el resultat d'aquest taller, Oi, què és maca la piràmide? Per això ha quedat penjada al menjador. I així, la podem consultar quan tinguem algun dubte.



Esperem que aquesta activitat us hagi semblat interessant. I si teniu cap inquietud, feu-nos-ho saber, que ens posarem en marxa per fer una altra campanya com aquesta. 

Comentaris

  1. Esta molt bé la idea que els residents prenguin consciència dels riscos que poden patir i que l'alimentació és, moltes vegades, més important que un medicament.

    ResponElimina
  2. Els nostres residents et contesten: Hola! Gràcies per interessar-te i seguir tot el que anem fent! Respecte al que ens dius tens raó que més val alimentar-se bé que prendre medicaments. Però sabem que a vegades és necessari prendren algún. No obstant amb una dieta equilibrada podem reduir-ne el seu consum!
    Esperem que segueixis mirant el nostre blog i que ens tornis a escriure ben aviat!

    ResponElimina
  3. De res, em va semblar molt interessant. I tan que seguiré mirant el blog. A seguir igual! Salutacions!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada