TALLER DE PANELLETS


Ja sabeu lo molt que els agraden als nostres residents tots els tallers que tinguin quelcom a veure amb la cuina. En especial totes aquelles tradicions populars que incloguin algun dolç culinari. Doncs un cop més hem tornat a fer un taller de panellets al centre!!


Com sempre, hem procurat fer partícips a tots els residents, per això al matí vàrem realitzar el taller a la 7ª, 2ª i 1ª planta, i a la tarda ho vàrem fer amb els residents que passen el dia a l'entresòl.


Els residents de la 1ª, 2ª i 7ª planta van realitzar els panellets més fàcils de fer: coco i xocolata, ja que la motricitat de les mans sol estar menys conservada que la dels residents de l'entresòl.


A l'entresòl van poder fer els panellets de pinyons i d'ametlles i uns quants més de coco i xocolata. Tot el taller es va dur a terme amb guants i descartant els que no eren vàlids per ser posteriorment degustats per tots nosaltres.


Finalment se'ls van poder menjar el dia 1 per berenar, ja que la nit del 31, com marca la tradició estaven calents i acabats de fer i no seria gaire bo anar a dormir amb nivells tants alts de sucre.
Hem de dir que estaven boníssims!!! 

L'ORIGEN DE LA TRADICIÓ:
Per Tots Sants els campaners havien de tocar a difunts tota la nit per tal que ningú no s’oblidés de resar per les ànimes del purgatori i pels fidels difunts. A la mitjanit veïns i feligresos s’apropaven a l’església i compartien amb els campaners fruits secs, galetes, dolços i vi dolç. D’aquest origen se n’ha derivat La Castanyada, festa en la qual es consumeixen aquests dolços anomenats panellets i les castanyes cuites a la brasa del carbó o al forn.
 
Actualment els panellets han esdevingut productes molt populars consumits per totes les classes socials. Ja el 1807, segons explica el Baró de Maldà, eren molt populars i es venien al carrer; antigament es venien panellets i castanyes en unes parades situades al carrer de l’Hospital de Barcelona.
Avui en dia els panellets es compren a la pastisseria o es fan a casa, i es fa una festa per gaudir en família o amics d’aquests productes de tardor.

Comentaris