LA SOLEDAT EN GENT GRAN


LA SOLEDAT: com afecta a la Gent Gran

Al llarg de la vida passem per diferents etapes; la socialització i les relacions interpersonals que establim amb altres, la relació amb la família i amics, marca també gran part el nostre benestar. Podem omplir molts moments de soledat realitzant activitats que ens agradin i ens omplin, com llegir un llibre, mirar un programa de T.V que ens agradi, passejant... però quan es tracta d'una soledat no triada o bé vivim un moment profund de soledat, que ens cala profundament, on no acceptem el que no tenim, ens podem posar malalts. I de què depèn que ens sentim més o menys sols? Doncs del resultat de fer balança entre el que espero de les meves relacions socials i el que realment passa. En una cultura com la nostra, s'espera bastant de les relacions amb els altres, en canvi en cultures de més del nord d'Europa i més individualistes (com Suïssa) se n'espera menys dels altres i per tant, minva el sentiment de soledat. Segons diversos estudis, es demostra que disminuint el sentiment de soledat no només augmenta el nivell de qualitat de vida, sino que també augmenten les nostres funcions cognitives.
 Quins projectes o iniciatives s'ofereixen actualment per minvar el sentiment de soledat?
Institucions públiques i privades impulsen diferents mesures per combatre la soledat en la gent gran. Depenent de la zona i/o districte així com comunitat autònoma o país on ens trobem , s'han creat (i es segueixen creant) diferents activitats i projectes per millorar : Projectes per dinar en companyia, per fer sortides conjuntes amb gent del barri, programes per millorar les relacions amb altres persones del barri per fer activitats a partir d'una aplicació a la tauleta, pisos compartits entre una persona gran i un estudiant, el “cohousing” el qual proposa vivendes privades amb serveis comuns que ajuden a cobrir mancances i així millorar la qualitat de vida (www.sostrecivic.coop), voluntariat... .

Què fem a la Residència Gran Via Parc per treballar aquest tema?Reflexions sobre al soledat.
El sentiment de soledat és el que fa que baixi la nostra qualitat de vida. No es tracta tant d'estar sol/a sino de sentir-te sol/a. El sentiment de soledat es pot donar encara que convisquem amb moltes persones. La soledat amb la que ens trobem a la Residència té a veure més amb les persones que es troben a faltar, amb la nostàlgia, Amb proporcionar companyia només no és suficient, però ajuda moltíssim! El Programa d'Activitats que oferiem, des dels diferents Departaments (Fisioteràpia, Psicologia, Teràpia Ocupacional, Educació Social) pretén oferir diferents activitats per tal de poder tenir un temps ocupat de manera qualitativa, mantenir les capacitats més conservades i treballar-ne de noves, augmentar i/o ampliar el nivell de relacions socials, estimulació cognitiva (atenció, percepció i memòria entre altres), el treball físic i/o recuperació físca així com el manteniment, són molt importants; activitats que fomentin la seva autonomia sobretot en el desenvolupament de les AVD (activiats de la vida diària) fan que el sentiment d'utilitat, autoestima i benestar augmentin i per tant també, el nivell de la seva qualitat de vida. El concepte des del qual procurem treballar seria el d'una màxima autonomia amb una mínima intensitat de suport per part dels professionals. El foment de les bones relacions familiars i amistats també és crucial.
A més a més, l'activitat de “Grup de Conversa” pretén oferir un espai on poder expresar com es senten, acollir als nou vinguts al centre i potenciar la xarxa de relacions socials que puguin establir-se dins la Residència, esdevenint en certa manera, un grup d'ajuda mútua.
Per altra banda, també estem treballant la coordinació, participació i col.laboració amb altres entitats del barri (Centre Magòria, Majorettes de Sants, Casals de Gent Gran, ..) i de fora del barri, per mantenir-los connectats amb la realitat externa i donar-los a conèixer, així com fomentar activitats que donin a conèixer la nostra entitat al barri, amb els Mercats especials artesanals que fem per Sant Jordi i per Nadal, on oferim una mostra de les manualitats que fan els nostres usuaris i usuàries durant tot l'any, dotant de sentiment d'utilitat, autoestima, potenciant les relacions i xarxa social entre d'altres coses.


En una altra direcció, també estan col.laborant amb tres entitats, els col.lectius “Rumbao” de l'Hospitalet, l'Associació Bahais de Poble Sec i l'”Escola Pràctiques” de Sants amb alumnes de 6è de Primària. Amdues primeres entitats venen aproximadament dos cops al mes amb un petit grup de pre-adolescents i adolescents (d'ESO a 2on de Batxillerat). L'Escola Pràctiques va col.laborant més periòdicament. Hem efectuat diferents activitats conjuntes de caire intergeneracional de manera que s'han treballat també en dues direccions: els joves que ofereixen ajuda i companyia i els avis que responen amb afecte i valors, fruit de la mateixa experiència de realitzar una activitat altruista. Activitats com tallers de cuina, teràpia canina, jugar al Trivial o al Parti and Co... celebrar festes tradicionals com la Castanyada, el Nadal o el Carnaval.... Karaoke... . L'experiència ha estat i és tot un èxit, millorant l'estat d'ànim dels usuaris, els sentiments d'utilitat, la millora d'autoestima... .



Una altra manera de col.laborar amb altres entitats és per mitjà de l'acolliment de grups de formació d'alumnes d'auxiliar de geriatria i/o de cura de persones depenents, del col.lectiu ARED, amb qui estem un temps mostrant el centre i realitzant una activitat lúdica amb els avis (sortides al carrer, jocs i dinàmiques grupals...).

Com a novetat aquest 2018, hem iniciat un nou projecte de col.laboració amb un parell d'entitats que ofereixen voluntariat social per a persones grans que necessiten cobrir aquesta necessitat bàsica que és la companyia. L'Entitat Amics de la Gent Gran i la Coordinadora d'Entitats de Poble Sec ens han proporcionat voluntaries per acompanyar, de moment, a tres àvies.  Aquestes entitats treballen per lluitar justament contra la soledat de les persones grans per mitjà de l'acompanyament i la sensibilització de la societat. Venen un cop per setmana a visitar-les, en sessions de mínim una hora i pacten el que voldran fer: anar a donar una volta, xerrar, mirar fotos, jugar al dòmino... El vincle es va construïnt i creant entenent l'amistat com al millor remei per lluitar contra la soledat.
A  continuació mostrem les imatges del primer dia i enllaços que creiem que poden ser del vostre interès, per tal de donar millor a conèixer aquestes entitats.






Comentaris

  1. Us agraïm de tot cor que acompanyeu als nostres familiars, es nota que dediqueu molt de temps i esforç a preparar les activitats. Felicitats per la vostra dedicació! Feu una feina excel·lent! Gràcies!!!
    Filles Juliàn

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada