DONANTS DE MEMÒRIA



Donants de memòria és un projecte de promoció de la gent gran i de recuperació de la memòria oral dels barris de Barcelona mitjançant l’organització, dinamització i documentació de tallers amb gent gran que esdevindran donants de memòria, en col·laboració amb casals, entitats i equipaments de la ciutat per tal de visibilitzar i reivindicar a la gent gran, fomentar la seva formació i interacció amb la resta de la comunitat i la participació social i política en la ciutat, facilitar que a través dels seus coneixements i records i en interacció amb altres puguin contribuir a la recuperació de la memòria oral dels seus barris. 



Gràcies al contacte facilitat per l'entitat de Sants "Lleieltat Santsenca" amb la cooperativa TRAMA vam començar la nostra col·laboració amb el visionat del documental " Donants de memòria" al acabar el nivell de participació va ser elevat despertant molt d'interès entre la majoria dels assistents. Per poder donar-los acollida vam concertar dos dies més per entrevistar de forma grupal i individualment a tots els usuaris que van voler. Un cop tinguin el documental editat el veurem al centre fent-vos-ho saber amb antelació perquè us pogueu organitzar.


L’edatisme i la manca d’una cultura de l’envelliment en la nostra societat fomenta l’exclusió de la gent gran de la vida pública i social, la qual comporta, al seu torn, un empobriment de l’activitat cultural, reflexiva i creativa d’aquestes persones.  Al mateix temps, aquesta comporta una pèrdua per al conjunt de la societat que resta privada de la perspectiva, experiència, coneixement, capacitats i aportacions de la gent gran. 
Aquesta pèrdua és especialment significativa en el cas de la memòria oral dels barris i territoris de la ciutat, subjectes cada cop més a profundes transformacions urbanes, en molts casos degudes a interessos polítics i especulatius contraris a la voluntat de les veïnes i veïns i al sentit del territori. No només desapareixen espais emblemàtics del barri sinó també la memòria oral del que van significar. Sense això, perdem completament la identitat i el sentit dels nostres barris. 
Per això és important promoure el reconeixement, les aportacions i la participació de la gent gran en la vida comunitària, cultural i política de la ciutat. Tot fomentant la seva implicació com a donant de memòria, podem incentivar la visibilització i fer valdre la gent gran, l’envelliment actiu, la seva formació a través de l’aprenentatge en comú i el debat intergeneracional, alhora que recuperem la memòria oral dels nostres barris. 


Perquè us feu una idea, l'experiència ha estat tant gratificant que ens hem engrescat en un nou projecte anomenat "Àlbum familiar". Properament tindrem noves entregues...

Comentaris

  1. Fantàstica feina. Endavant!. Sí necessiteu ajut mirarem d'organitzar-nos amb els horaris laborals.
    Filla de la Roser.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada